Vlinderkloof

GPS wandelen op Kreta

De Vlinderkloof

Actueel update Boekje.

De trap aan het begin van de kloof is volledig hersteld. De antieke brug heeft geen brugleuningen meer. De oude houten leuningen zijn vermolmd en liggen beneden naast de brug.

Einde actualisering.

Deze kloofwandeling begint in het park.

Start in het Dasakipark. Een behaaglijk gevoel zo een rust als dit park uitstraalt.

vlinderkloof_entree

De Vlinder kloof doen we gewoon. Met hier en daar toch wel wat klimwerk.

vlinderkloof_begin

Twee kilometer westelijk van Koutsouras begint de bergroute door de kloof. Je kunt hem op twee manieren doen. Je kunt tot de brug van klei en dan weer terug. Of je maakt een rondwandeling. Aan het einde van de kloof kom je aan je rechterhand nog een kloof tegen. Hier gaan we in en klimmen door het struikgewas naar de overhangende rots.

vlinderkloof_opening

Als je op de splitsing rechtdoor gaat kom je ook weer in de kloof. Deze loopt door tot Orino. Dit is een moeilijkere wandeling en kan erg lastig zijn aan het einde bij Orino.

vlinderkloof_orino

Na het ontbijt

vertrekken we met de auto naar de Vlinderkloof

Op de foto het oog in het begin van deze Vlinderkloof.

vlinderkloof_het_oog

Even voor Koutsouras vinden we tegenover het Dasakihaventje het Dasakipark. Hier worden regelmatig grote concerten georganiseerd. De rondwandeling inclusief klauterwerk duurt totaal maximaal 3 uur.

Deze wandeling begint rustig horizontaal in het park. Staatsbosbeheer is hier begin jaren negentig van de vorige eeuw begonnen met een bos aan te planten. Ondanks de warmte en de droge maanden groeit het gestaag. De ingang van de kloof begint bij het pomphuis. Dit pomphuis helpt mede voor de drinkwatervoorziening van de omgeving.

vlinderkloof_gele_pijl

Na een stukje lopen tussen de rotsformaties wordt het iets moeilijker. Het eerste moeilijke deel is voor sommigen het beklimmen van de houten ladder. Hij gaat verder met klimmen over rotsen en keien. Door de rivierbedding met veel riet.

vlinderkloof_bamboo

We klauteren over beide zijden van de kloof.

vlinderkloof_wijds

Dan weer door een betonnen waterkanaal.

vlinderkloof_kanaaltje

Uiteindelijk bij het kerkje, daar drinken we koffie. Er is hier vers water om je fles bij te vullen. De meeste wandelaars gaan hier terug.

vlinderkloof_kerkje

Als je hier verder wilt heb je een GPS nodig, en mijn boek.

Dat moet je van te voren al uitgezocht hebben. Op de bonnefooi, gaat erg veel tijd kosten.

vlinderkloof_bovenlangs

We klauteren naar de overkant, naar het olijvenrestantenmeertje. Dan over een helling klimmen we 200 meter omhoog. We nemen hier rustig een uur voor, inclusief rustpauzes. Dan komen we boven de overhangende rotsen. Daar is een landweg. We lopen vanaf hier over de landweg in 45 minuten terug naar de auto.

Het is een wandeling die je zelf kan bepalen. Als je genoeg gezien heb, pak je je picknick mandje en ga je koffiedrinken of lunchen. Na aankomst bij het kerkje kun je besluiten terug te keren. Dan kun je besluiten om dezelfde weg weer terug te bewandelen.

vlinderkloof_overhangende_rots

Met Piet en Ria, en Monique en Frans. Hartelijk dank voor deze teamgeest. We hebben genoten.

We hebben twee voortreffelijke restaurantjes in Koutsouras voor u op het oog. Zie de tips. De uitgebreide keuze van mezees kunt u hier voortreffelijk uitproberen.

De antieke brug.

vlinderkloof_kleibrug

In het brede gedeelte van de kloof komen we een prachtige antieke brug tegen. De houten leuning is uit 1968 dus ook niet meer betrouwbaar. Gelukkig kun je deze brug ook van onderen bekijken, als je er niet overheen durft. Je loopt dan het pad iets terug en gaat het dal in, daar is een parallel paadje. Het is ietsje om, maar we hebben tijd. Met Piet en Ria, en Monique en Frans. Gingen we er over heen.

vlinderkloof_dasakipark

home paginanaar_bovenvolgende pagina

contactformulier

Oost Kreta

WandelgidsKreta
Wandelgids

Deze pagina delen